IT als blok aan je been

ProRail, de Nederlandse spoorbeheerder die verantwoordelijk is voor een veilig en betrouwbaar spoornetwerk waar dagelijks 1,2 miljoen trein- reizigers gebruik van maken, had in 2016 een IT-budget van in totaal 170 miljoen euro per jaar. Binnen dat budget wordt 70 miljoen euro per jaar in nieuwe IT geïnvesteerd, want binnen ProRail draaiden in 2017 maar liefst 500 applicaties. Bij een organisatie als Philips draaiden in 2016 nog 3.000 verschillende systemen. Dat lijkt veel, maar tot 2012 bestond het IT-landschap uit zo’n 16.000 applicaties.

Voor de genoemde voorbeelden geldt dat voor iedere applicatie mensen en middelen beschikbaar moeten worden gesteld, dag in dag uit: voor monitoring en beheer, voor onderhoud, aanpassingen en upgrades. Veranderingen in het ene systeem kunnen grote gevolgen voor andere systemen hebben. Complexiteit in applicatielandschap staat het creëren van meer wendbaarheid in de weg – ook in de klantcontactsector, zo blijkt uit onderzoek uit- gevoerd door Klantinteractie Research Centrum (KIRC). Twee derde van de managers in klantcontact geeft prioriteit aan het integreren van verschillende systemen en (kennis)databanken, aldus KIRC.07/01/2019
Categorie: Nieuws